Menu
Tajski ryż kleisty 1kg
Tajski ryż kleisty Royal Umbrella 1 kg. Kraj pochodzenia Tajlandia. Czytaj więcej

Wyprzedane

16,47 zł

13,84 zł bez VAT

Dodaj do ulubionych

Musisz się najpierw zalogować

Watchdog

Musisz się najpierw zalogować

Numer magazynu: 202005

Producent:

Opis

Tajski ryż kleisty Royal Umbrella 1 kg. Kraj pochodzenia Tajlandia.

Ryż kleisty to rodzaj ryżu uprawiany głównie w południowo-wschodniej i wschodniej Azji. Charakteryzuje się nieprzezroczystymi ziarnami, niską zawartością amylozy i wysoką zawartością amylopektyny. Określenie "kleisty" pochodzi od faktu, że ryż jest niezwykle lepki po ugotowaniu. Ziarna są grubsze i muszą nieco zmięknąć, zanim ryż będzie można ugotować. Dlatego konieczne jest pozostawienie ryżu namoczonego w wodzie przez noc. Ryż kleisty można znaleźć w sklepach pod następującymi nazwami: ryż słodki, ryż kleisty lub ryż kleisty.

Poniżej znajduje się również ciekawy przepis z kleistym ryżem:


Mango sticky rice- Ryż kleisty z mango Jeśli masz już dość naszych ciężkich, kremowych ciast i tart, ten prosty przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu. Wszystkie składniki (z wyjątkiem mango) można kupić w naszym sklepie.






Składniki na deser (1 porcja): 1 szklanka mleka kokosowego ½ szklanki ugotowanego ryżu kleistego 1 i ½ łyżki cukru kokosowego szczypta soli 1 mango


Sposób przygotowania deseru: 1.
W garnku umieścić mleko kokosowe, sól, cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. 2.
Dodać ugotowany ryż kleisty i mieszać przez około 2 minuty. 3.
Następnie wyłączyć ogień i przelać na talerz do serwowania 4. Pokroić mango i ułożyć na wierzchu ryżu.





Jak przygotować tajski ryż kleisty: Ryż kleisty jest bardzo popularny, zwłaszcza w Tajlandii, jest używany głównie jako ryż śniadaniowy i do różnych deserów. 1. Umyj ryż, włóż go do czystego pojemnika, zalej wystarczającą ilością wody i pozostaw na noc do namoczenia. 2. Umieść sito do gotowania na parze w czystym garnku z wodą i połóż na nim ściereczkę lub muślin. 3.

Wylej wodę, w której moczył się ryż i umieść ryż na ściereczce - rozłóż go równomiernie, aby ryż parował równomiernie. 4. Przykryj pokrywką i szczelnie zamknij, aby zapobiec wydostawaniu się pary z garnka. 5. Gotuj na parze, pod przykryciem, na dużym ogniu przez około 30 do 45 minut lub do momentu, gdy ryż stanie się półprzezroczysty i miękki.

Więcej z kategorii

Dyskusja 0

Brak Komentarzy

Nowy komentarz

Produkty alternatywne

Nowy komentarz

Kod kontrolny

i

Zaloguj się

Zapomniane hasło

Preferencje dotyczące prywatności

Używamy plików cookie, aby usprawnić Państwa wizytę na tej stronie, analizować jej wydajność i gromadzić dane na temat jej użytkowania. W tym celu możemy korzystać z narzędzi i usług stron trzecich, a zebrane dane mogą być przekazywane partnerom w UE, USA lub innych krajach. Klikając „Akceptuj wszystkie pliki cookie", wyrażają Państwo zgodę na takie przetwarzanie. Szczegółowe informacje można znaleźć poniżej lub zmienić swoje preferencje.

Oświadczenie o ochronie prywatności

Pokaż szczegóły
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Produkt został dodany do koszyka
Kontynuować zakupy Koszyk